B & B – roman

Naast mijn werk als stedenbouwkundige en coach heb ik in de afgelopen jaren een roman geschreven. Het was aanvankelijk geen doel of opzet, maar het verhaal diende zich stukje bij beetje aan. Uiteindelijk vond ik een structuur en een ontwikkeling – een rode draad – die het verhaal zowel een duidelijke inhoud als een mooie spanningsboog geeft. Ik kon er mijn visie op stedenbouw in kwijt, mijn humor en mijn levenslessen. Ik ben er zelf heel gelukkig mee, hoewel ik er ook nog jaren aan door had kunnen schaven.

Tot mijn grote vreugde wordt het verhaal ook door de lezers zeer gewaardeerd. Een aantal reacties:

“Hoi Jakko, ik heb je boek in één ruk uitgelezen. Gister begonnen, nu uit. Wat een heerlijk, fijn geschreven boek. Ik heb ervan genoten, erg prikkelend. Wat een fijne schrijver ben je. Meegesleurd in je verhaal. Dank je wel.”

Saskia Blom 

“Ik geniet met volle teugen van je boek. Heerlijk geschreven, goede opbouw en echt moeilijk weg te leggen!”
Merel Hubatka

Toen ik reageerde met de vraag hoe ver ze was, antwoordde ze:
“Inmiddels heb ik het al uit. Ik heb er echt van genoten.”

 “Wat een goed boek! Heel fijn leesbaar geschreven. Je wilt er maar in door blijven lezen. De opbouw van spanning, gaat hij wel of niet naar binnen, wordt Ben wel of niet betrapt. Geweldig!
En het waarom van zijn acties… Je leert het goed kennen en zelfs accepteren. Waarbij dan het feit dat het eigenlijk inbraak of huisvredebreuk is, eigenlijk niet eens bij hem (en ook bij jezelf) opkomt. Het lijkt heel plausibel waarom hij dit doet. Mooi ook hoe hij en zijn vrouw juist hierdoor weer dichter bij elkaar komen.
Gefeliciteerd met dit boek! Geniet van dit succes.”

Dianne Habraken

 “Wat een prachtig boek is dat… Intelligent, talig, spannend, eerlijk, prikkelend en met flink wat stof tot nadenken over jezelf & het leven. Je hebt een ongekend talent. Prachtige zinnen, veel gelaagdheid wat het lezen spannend, reflectief en ontroerend maakt. … heerlijk om weer eens een goed boek te lezen. Aanrader dit boek. Dikke chapeau!”

Karen Hop

 “Ik wilde steeds maar weer doorlezen. Ik wist dat het een keer mis moest gaan, maar hoe en wanneer? Het bleef tot het einde superspannend. De beschrijvingen van de omgevingen maakten dat ik me er helemaal in kon verplaatsen. Het verhaal is én heel spannend én gaat echt ergens over. Wat ik zo leuk vond, is dat ik de tweestrijd in Ben zo goed kon begrijpen. dat hetgeen hij uitspookte echt niet okay was, maar ik toch sympathie bleef houden voor zijn gedrag en zijn naïviteit. Een aanrader.”

Sara Bruinsma

 “Ha Jakko, ik heb je boek met veel plezier gelezen! Mooi gegeven, sterke metafoor en persoonlijk word ik erg blij van mannen die uit hun schuilhoek komen. Het leest lekker, soms zinnen die op een tegeltje kunnen, soms iets te veel woorden die de spanning wat tegenhouden. Moest even wennen aan de stijl, vond die allengs sterker worden. En vooral: met plezier gelezen!”

Hester Macrander

 “Ha Jakko, vanmorgen je boek uitgelezen. Ik vind het een heel goed boek en heb het met veel plezier gelezen! Graadmeter: zoals bij een goede film blijft het in mijn hoofd zitten en komen er steeds scenes terug in mijn gedachten”

Marjolein Kikkert

“Wat een (h)eerlijke man, die Ben! Hij verandert van ‘ideale schoonzoon’ tot z’n ideale zelf. Spannend geschreven, voelbaar en gevoelig. Verrassend hoe Ben in de afwezigheid, z’n hang naar onzichtbaar willen zijn, de nabijheid en verbinding van zijn omgeving ervaart.”

Ellen Swelheim

“Ik heb B&B met veel plezier gelezen. Het is spannend zodat je graag door wil gaan met het volgende hoofdstuk. Maar het is ook gelardeerd met reflecties op relaties, emoties, levensloop bepalende beslissingen, het dagelijks leven.. Bij tijd en wijle heel herkenbare situaties. Het leest  makkelijk weg, kortom: een aanrader!”

Marion van Tongerloo

“Uit!! Jammer!! Wat een page turner, echt een heel erg leuk boek, klasse Jakko, diep respect.”

Nikaj van Tiel

Ik heb B&B gelezen, ik heb me prima geamuseerd en bij tijden hard moeten lachen. Pakkende observaties en emoties, herkenbaar, en met welsprekend taalgevoel verwoord. Kortom dank voor deze leuke ervaring.

Michiel Willemse

B&B vertelt een spannend verhaal waarin op verschillende borden tegelijk geschaakt wordt. Toch is het door de schrijfstijl lichtvoetig en uitnodigend. De spanning, die voortdurend in de lucht hangt, wil ingelost worden en als lezer word je geboeid door de vreemde gebeurtenissen die toch heel invoelbaar zijn. De gedachtewereld van Ben, die zichzelf meer en meer vrijheden toestaat, geeft Jakko de ruimte om in korte scherpe bespiegelingen de eigenaardigheden van de menselijke psyche te onderzoeken. Aan de ene kant willen we veiligheid, maar ‘t moet niet saai worden. We willen ‘erbij horen’, maar wanneer ‘verliezen we onszelf’ in het aanpassen? Het zwart-wit van schuld en onschuld, goed en fout, kan niet overeind blijven en dat legt dezelfde vraag bij ons als lezer: waar zitten wij in dit grijze? Naast deze psychologische bespiegeling valt op dat Jakko een scherp oog heeft voor de fysieke wereld en met name voor de bouwkunst. Zijn beschrijvingen van huizen, straten, tuinen en pleinen verhoudt zich spannend met zijn kijk op de binnenwereld.

Frank van Velthoven

Ik vond het een heerlijk boek! Lekker door de ogen van een ander kijkend dwalen door mijn geboortestad. Plaatsen en situaties zó herkenbaar en invoelbaar en komen voor mij heel dichtbij de werkelijkheid. Fijne behapbare hoofdstukken en ik bleef maar uitkijken naar het moment dat hij toch betrapt zou worden. Echt een aanrader!

Mette Lappóhn

Mede door de enthousiaste reacties vind ik het de moeite waard om het boek zo wijd mogelijk te verspreiden.

Je kunt het bestellen voor € 19,62 incl. BTW plus  € 4,10 verzendkosten. Laat het weten via een mailtje naar info@jakkosmit.nl.